ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Η Φιλοσοφία της Προπαγάνδας
Η ΜΕΛΕΤΗ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΣ

 

Ή παράνομη διχοτόμησι του ανθρώπου.

 Ή άνεύρεσι των a priori αρχών είναι το κύριο μέλημα της φιλοσοφίας άπο την εποχή πού αυτή έκανε τα πρώτα, νηπιώδη, βήματα με τίς, μεστές σε συνέπειες, αρχέτυπες υποθέσεις του Θαλή. Το προβλημα συνειδητοποιείται με μεγαλύτερη σαφήνεια μετά την συμβολή του Κάντ στην έξέλιξι της Γνωσιολογίας. Δεν πρέπει ομως να ξεχνάμε ότι τα πορίσματα του Kant βρίσκονται ήδη διατυπωμένα, με ολη την καθαροτητα της σημασίας τους, άπο τον Πλάτωνα, oπως προσπαθώ να δείξω στο βιβλίο μου La Theorie de lEspace chez Kant et chez Platon (Ion, Genée, 1979). Εν τούτοις, οί μέχρι τούδε προσπάθειες προσκρούουν σε ένα αυθαίρετο μεθοδολογικό τέχνασμα: στον διαμελισμο του ανθρώπου σε διάφορες ανεξάρτητες (δπως νομίζεται) μεταξύ τους οντότητες πού ονομάστηκαν «σώμα» καί «πνεύμα», «λογικο» καί «συναίσθημα» ή, ακόμα, για να θυμηθούμε την περίφημη εκφρασι του Πασκάλ, «Λόγος» καί «Καρδιά».

Ό μεθοδολογικός αυτός διαμελισμός ώδήγησε τους στοχαστές σε μία μοιραία «έξειδίκευσι» σε σημείο πού ο ένας αρνείται μέχρι περιφρονήσεως τα πορίσματα του αλλου, Ιδίως μετά την ριζική καί άπολυτη διχοτομησι πού διετοπωσε ο Descartes1. `Ομως, καί οί δύο αυτές φάσεις της ανθρώπινης φύσεως είναι αλληλένδετες σαν τίς δύο όψεις ένος καί του αύτοϋ πράγματος.

Ξεκινώντας λοιπον άπο το γεγονος οτι ή «Προπαγάνδα υπάρχει» καί οτι έχει αναμφισβήτητη αποτελεσματικότητα φθάνουμε τώρα να εξετάσουμε τίς βαθύτερες ψυχικές εξεργασίες πού την καθιστούν δυνατή, θα δούμε σε λίγο πώς ή αρχικώς φαινομενικά είδική αυτή μελέτη μιας περιπτώσεως μας οδηγεί σε ευρύτερα συμπεράσματα πού αναφέρονται στην ολική ύποστασι του ανθρώπου στήν υπαρξί του καί στην μοίρα του.

 

 

1. Ή ριζική διχοτόμησι του ανθρώπου από τον Descartes σε «σώμα» καί «πνεϋμα» εκφράζεται με την υπερβολή οτι «το ένα θα μποροοσε να υπάρχει καί χωρίς το αλλο»! Εν τούτοις, ή προσπάθεια αυτή του Descartes ήταν μεθοδολογική καί όχι πράγματι οντολογική oπως επιχειρώ να αποδείξω στο αρθρο μου Le Principe de la Distinction chez Descartes στην Revue de Métaphysique et de Morale, Paris, 1978).

 

           <<<< Προηγουμενη ΣΕΛΙΔΑ-5 Επομενη >>>>

του N. A. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ

 

Περιεχομενα
Εισαγωγη
Άναζήτησι των αρχών
Τέχνη Πειθούς
Δύο κατηγορίες Πλάνης
Ή παράνομη διχοτόμησι του ανθρώπου
Το οτιδήποτε
Το πρόβλημα στην ελληνική σκέψι
Παιδεία καί «πλύσιμο εγκεφάλου»
Ή αξιωματική μέθοδος
Ή μεταξίωσι των αξιών
Ή ψυχολογική αρχή
Ή γνωσιολογική αρχή
Ή αναπόφευκτη μοίρα
Το απατηλό Σύμβολο
Ή διέξοδος
Επίλογος
Πηγη

 

του N. A. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ